Je moet lekker in je vel zitten om goed te kunnen leren. Daarom volgen wij de ontwikkeling van ieder kind.

Dat doen we met observaties en door te toetsen. De resultaten en bevindingen worden besproken in een groepsbespreking. Dit doen we twee keer per jaar, na de (Cito) toetsmomenten in januari/ februari en in juni. De leerkracht staat hierbij in nauw contact met de intern begeleider. Dat is de deskundige binnen school op het gebied van zorg en begeleiding.

De intern begeleider is de belangrijkste schakel in het totale zorgsysteem van onze school. Deze gespecialiseerde functie bestaat uit het coördineren van alle zaken rondom de leerlingenzorg. De Ib’er is bijvoorbeeld ook aanwezig bij zorggesprekken en neemt op verzoek van leerkrachten en ouders leer- en/of gedragsproblematiek onderzoeken af. Ook coacht en begeleidt de Ib’er de leerkracht op het gebied van de zorgverbreding.

Het leerlingdossier van je kind

Zodra er sprake is van een speciale hulpvraag ten aanzien van een leerling door de leerkracht en/of de ouders wordt dit in het leerlingdossier vermeld. In het leerlingdossierbewaren we alle gegevens van het kind; toetsuitslagen, signalering, diagnose en hulpverlening, zoals onderzoeken, gesprekken en dergelijke.

Dit dossier is een belangrijk middel voor de school en is toegankelijk voor ouders. Ouders kunnen voor inzage een afspraak maken met de directeur. Wij vinden het belangrijk om van elk kind de ontwikkeling en (specifieke) onderwijsbehoefte volledig in beeld te hebben.

Minder toetsen

In het dagelijks onderwijs nemen wij voor de basisvakken geen toetsen af, maar wij volgen nauwgezet de ontwikkeling van ieder kind. De kinderen werken op de leerdoelen en een doel beheers je, of beheers je (nog) niet. Om onze populatie te wegen en te vergelijken met soortgelijke schoolpopulaties in Nederland, gebruiken we methode onafhankelijke toetsen van het CITO.

Voor het volgen van de sociaal emotionele ontwikkeling worden tweemaal per schooljaar de sociaalcompetentie observatielijst ingevuld door de leerkrachten. En vanaf groep 5 vullen de kinderen deze zelf ook in. Deze toetsen en observatielijsten geven de leerkracht inzicht dat nodig is om te komen tot interventies als verlengde instructie, extra of aanvullende aanpassingen in het leerstofaanbod of pedagogische afstemming.

De leerling- en ouderpopulatie binnen de Hietweide is een reële afspiegeling van de maatschappij. Onze populatie bestaat uit ongeveer 10 nationaliteiten. Dat vraagt om vakmanschap! Trots ben ik dan ook op het team dat zorgt voor de verbinding en aantoonbaar het beste uit alle kinderen naar boven weet te halen. 

Meester Ivo